Stalo žaidimas Twilight Imperium. Apžvalga.

Posted by nelly k bassas on October 7, 2013

 

Matt Drake savo puslapyje publikavo Twiligt Imperium 3ed recenziją.  O štai ir ji:

Būna taip, kad norisi iš tikro diiiiiiidelio žaidimo? Tokio, kad prie stalo būtų galima praleisti visą šeštadienį, darant pertraukėles kas dvi valandas tik pavalgymui ir išpuoliams į vonią ar, kad priminti žmonai, kad jūs vis dar gyvas? Jeigu taip atsitinka,  tai kogero jūs norėsite pažaisti Twilight Imperium. O kol kas užsipirkite snickers‘ų, nes kol kas mes būsime čia.

Man dažnai teko girdėti, kaip Twilight Imperium lygina su Eclipse, bet tai nereiškia, kad Eclipse sugebės pakeisti šią masyvią klasiką. Eclipse – labai geras žaidimas, jis gerokai greitesnis nei Twilight Imperium, bet Twilight Imperium yra daug to, ko nėra Eclipse.

Visų pirma, mūsų mėgiama Twilight Imperium dedamoji, kurios nėra Eclipse – politika. Aš neturiu omenyje politikos tipo „ Gerai, aš turiu tris balsus, o pas tave tik du, taigi aš gaunu tašką“. Kalbu apie tikrą politiką žaidime, ir tai labai svarbu. Partijos metu būna tikros tikriausios politinės batalijos. Jūs galite nusiųsti didžiausią flotilę, kad atakuoti vieną žaidėją, kito žaidėjo naudai, nes antrasis jums leido užimti planetą, kuri jums būtina, kad vystyti gamybą ir papildomą kareivių samdymą.  O, kai jūsų sąjungininkas bus per žingsnį nuo pergalės (galimas daiktas būtent dėl to, kad jūsų kosminiai laivai neištaškė jo kariuomenės), kad neleisti jam laimėti jūs tučtuojau apsikabinsite, susitaikysite ir sudarysite sąjungą su savo mirtinu priešu.

Politinė dalis žaidime tikrai gera. Panašius elementus su sąjungų, sutarčių sudarymu rasite daugelyje konfliktinių žaidimų, bet Twilight Imperium tai ne galimybė, o būtinybė. Žaidimo eigoje jums teks ne kartą atiduoti savo balsą už arba prieš kažkokį įstatymo priėmimą, tam kad vieną žaidėją susilpninti, o kitam padėti, todėl griežtajame Twilight Imperium pasaulyje  labai svarbu susitarimai, ketinimai ir trapūs aliansai.

Kadangi laimėjimo sąlygas gerokai įtakoja kortos, kurios atsiverčia žaidimo eigoje, todėl jūs visada nebūsite tikri, kad galėsite padėti vienam ar kitam žaidėjui laimėti kitame ėjime. Twilight Imperium savarbu viską daryti gerai. Tyrinėti planetas. Statyti laivyną. Vystyti technologijas. Skirti reikiamą dėmesį balsavimui senate. Žaidimo eigoje  jūs galite atsidurti „visiškai giliame kosmose“ (totalus „pravalas“), bet  jeigu nesugebėsite įtakoti jums palankaus įstatymo priėmimo – tada jūs visiškas nulis.

Žinoma, Twilight Imperium trunka ilgiau nei Eclipse. Bet kai jūs žaidžiate Twilight, tai ne šiaip žaidimas. Tai -  įspūdžiai. Tai 3-4 valandos derybų ir mūšių, apėjimo flangais ir išdavysčių, limonado ir nusėdėto užpakalio. Galų gale jūs šiek tiek pavargsite, bet tuo pačiu, nepriklausomai nuo to ar laimėsite ar ne, jūs velniškai gerai praleisite laiką ir vėliau dar ne kartą tai atsiminsite. Velniai rautų, aš nė karto nelaimėjau Twilight Imperium, bet aš džiaugiuosi, kad galėjau  žaisti.

Viskas, ką jūs laukiate pamatyti kosminio tipo civilizacijoje yra Twilight Imperium žaidime. (kogero todėl, kad Twilight Imperium buvo šio žanro pradininkė). Jūs galite studijuoti technologijas, tyrinėti planetas, statyti laivus ir kariauti. Paslaptingos ateivių rasės su paranormaliomis galiomis sukuria gigantiškus kosminius laivus ir išsprogdina visą galaktiką. Ir kiekvieną kartą, kai teks žaisti vis naujoje galaktikoje, jūs sutiksite pakankamai skirtingas rases, kad sužaisti pustuzinį partijų, kad išbandyti jas visas.

Twilight Imperium galbūt pasirodys jums geru žaidimu, bet jums reiktu vengti jos dėl laiko, kurio Twilight Imperium reikalauja. Gera žinia – trečia žaidimo redakcija gerokai supaprastinta ir nors partija vistiek užims nemažai laiko, bet tai jau nebus 12 valandų, kaip pirmos redakcijos žaidime.  Žaisdami trise, mes telpame į 4 valandas. Jeigu man kadanors pavyks surinkti penkis draugus su didelia energetinių gėrimų atsarga ir nesibaigiančia ištverme, manau, kad turėtume tilpti į 6 valandas. Taigi, tai ne tik įspūdingas žaidimas, bet ir labiau greitas nei anksčiau.

 

Aš negaliu rekomenduoti Twilight Imperium visiems. Jūs turite būti ypatingo tipo žmogus, kad šį žaidimą lošti. Jūs turite gėrėtis žaidimais, kuriuose kažkas sprogsta. Jūs privalote turėti ryžto pasakyti: „ Aš žaisiu tiek, kiek reikės, ir nesvarbu ar laimiu ar pralaimiu, aš padarysiu viską kas įmanoma“.  Jūs turite būti pasiruošę sudaryti sutartis ir netesėti pažadų, pasitikėti priešais ir išduoti draugus ir prasėdėti prie stalo tiek, kad jūsų užpakalinė dalis įgautų kėdės formą. Tai  – labai masyvus žaidimas, ir jūs turite būti tam pasiruošę. Jeigu jūs pasiruošę – jūs pamilsite Twilight Imperium.

 

Ir taip:

Nuo 3 iki 6 žaidejų.

 

Pliusai:

Politika – ir žaidime ir už jo ribų  – ji nuostabi

Gausybė galimybių

Strateginiai pasirinkimai ir sudėtingi sprendimai kiekviename žingsnyje

 

Minusai:

Vis dar velniškai ilgos partijos

 

Ne tiems, kas bijo masyvių taisyklių.

 

Dalinkitės džiaugsmu:
  • Print
  • PDF
  • MySpace
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • Google Bookmarks
Powered by Wordpress and Stripes Theme Entries (RSS) | Comments (RSS)