Koks tu žaidėjas?

Posted by nelly k bassas on November 22, 2009

Pastaba: tai yra verstinis straipsnis.

Žaidimus žaidžiu jau daug metų ir su įvairiausiais žmonėmis, įvairiausiose vietose. Pastebėjau, kad skirtingi žaidėjai turi kai kuris bendras savybes ir pabandžiau jas susisteminti. Šių savybių sąrašas ir pateikiamas čia. Kiekvienai savybei aš paskyriau raidę, kad Jūs galėtumėte iš jų sudaryti savo nuosavą raidžių derinį, apibūdinantį Jūsų pačių savybes.

A. Mokytojas
Kiekvienoje grupėje visada atsiras toks, kuris visada mokins kaip žaisti. Kartais dėl to, kad būtent šios grupės pagrindinis entuziastas, o kartais dėl to, kad jis tiesiog mokytojas.

B. Teisininkas.
Asmuo, kuris visada stengiasi surasti žaidimo taisyklėse loginius nesusipratimus tam, kad juos panaudotų savais tikslais. Žaisti su tokiais žaidėjais gai būti sunku vien dėl to, kad žaidžiantieji daugiau leidžia laiką nagrinėdami situaciją ir skaitydami taisykles, nei žaisdami patį žaidimą.

C. Skaitovas.
Šis žaidėjų tipas atsirado, kai pasaulį išvydo tokie web puslapiai, kaip pavyzdžiui, boardgamegeek.com. Šis žaidėjas visą savo laisvą laiką leidžia skaitydamas įvairiausių žaidimų taisykles. Kiekvieną kartą, kai Jūs norite pašnekėti su juo apie naują žaidimą, tai šis asmuo visada išsakys savo nuomonę apie jį ir jau žinos šio žaidimo taisykles. Pastebima, kad šis žaidėjo tipas dažnai būna ir Mokytojas.

D. Mokslininkas.
Žaidėjas, bet kurį žaidimą perprantą per tris minutes ir visiems nušluosto nosį jau pirmoje partiją. Nušluosto nosį net ir šio žaidimo veteranams.

E. Stabdis.
Priešingybė mokslininkui – žaidėjas, dažnai pralaimintis pirmąsias 2, 3 arba net 5 partijas, visiškai nesiorentuodamas, darydamas tokius ėjimus, kurie rodo visišką jo žaidimo nesupratimą. Taip jis elgiasi todėl, kad negali greitai įsisavinti taisykles ir žaidimo strategiją. Vienok anksčiau ar vėliau jis tas taisykles įkerta ir pradeda laiminėti.

F. Kol nežaidžiu, nieko nesuprantu.
Žmonės kurie niekaip nesupranta žaidimo taisyklių, kol jiems aiškinama žodžiu. Aišku, tokios problemos nebūtų, jeigu jie klausytų tai ką jiems pasakoja, bet vietoje to jie žaidžia su žaidimo komponentais, arba, belaukdami žaidimo pradžios žiūri televizorių. Pradėjus žaisti jie klausinės: „o galiu taip daryti?“ ir taip 20 kartų per visą žaidimo partiją. Žaidimui einant į pabaigą jie jau žinos žaidimo taisykles.

G. Žonglierius.
Visi žino šį žaidėjo tipą. Tai tie, kurie negali nežaisti su žaidimo komponentais visos partijos metu. Jie taip pat stato visokius statinius iš jų. Pavyzdžiui, žaisdamas „Katano naujakurius“ jis iš visų 15-kos kelio figurėlių pastatys bokštą, ant jo pastatys savo gyvenvietės ir miesto figurėles taip, kad visas šitas statinys nesugriūtu.

H. Kolekcionierius.
Asmuo, kuris pastoviai perka visus naujus žaidimus. Norite pažaisti kažką gudraus ir naujo? Jis jau užsisakė sau žaidimą prieš mėnesį! Dažnai kiti grupės žaidėjai nustoja pirkti žaidimus, todėl kad viską, ką jie nori pažaisti, jau turi Kolekcionierius.

I. Nešikas.
Net jei grupė žaidėjų susirenka vos parai valandų, šis asmuo atsitemps didžiulę kuprinę su žaidimais. Vien tam, kad būtų įsitikinęs, kad bet kokie žaidybiniai norai bus išpildyti. Nega to, jis tą pilną kuprinę atsitemps ir tuo atveju, jei kompanija jau bus susitarus ką konkrečiai žais.

J. Pavargęs.
Asmuo kuris neištveria visos žaidybinės nakties, todėl kad užmiega. Turbūt per daug dirba arba namuose naujagimis.

K. Alkanas
Asmuo, kuris pastoviai ką nors kramto. Jūs galite nepastebėti jo iš karto, bet susitikimo pabaigoje pamatysite kalną tuščių čipsų pakelių ir pan., bei sužinosite, kad šį vakarą su jumis žaidė Alkanasis.

L. Vienspalvis
Asmuo, kuris žaidžia tik vienintele spalva. Toks atsiranda visada. Jeigu jam neduodi jo reikalaujamos spalvos, tai žaidimo partijos metu visą laiką painiosis. Pagal patyrimą tokie žaidėjai dažniausiai renkasi sau arba geltoną, arba mėlyną spalvą.

M. Biurokratas.
Šis asmuo dažniausiai būna ir Teisininkas. Jis mano, kad žaidimo procese viskas turi būti atvira, net jei taisyklės kalba apie tai, kad tam tikra informacija turi būti slepiama nuo kitų žaidėjų. Šis asmuo užsirašinėja visą informaciją į bloknotą, vietoje to, kad įsimintų viską.

N. Ekspermentatorius.
Vieni žaidžia tam, kad laimėtų. Kiti, kad praleistų laiką su draugais. Ekspermentatorius žaidžia tam, kad išbandytų keisčiausias strategijas, stengdamasis sugriauti visą žaidimo procesą. Iš pradžių tokie žaidėjai įdomūs, bet sunku su jais žaisti pastoviai, nes jų išmastytos strategijos dažnai turi tendenciją sugriauti visą žaidimo mechaniką.

O. Derybininkas.
Kai kuriuose žaidimuose derybos leidžiamos. Kai kuriuose – ne. Derybininkas bandys derėtis bet kuriame žaidime. Iš pradžių tai irgi linksma, bet ilgalaikėje perspektyvoje tampa įkyru.

P. Keršytojas
Europietiški žaidimai geri tuom, kad sužaisti partiją nereikalauja daug laiko. Jeigu Jūs prastai pradėjote žaidimo partiją ir kažkur įstrigote, tai visada žinote, kad po šios partijos jūsų grupė persijungs į kažką kito. Keršytojas pabandys praplėsti savo žaidybinę partiją, tam, kad keršytų Jums viso vakaro metu, jeigu tik Jūs kažkaip tai prispaudėte jį pačiame pirmame šio vakaro žaidime.

R. Čyteris
Tokių niekas nemėgsta, bet jie vistik yra. Tie, kurie nežaidžia pagal taisykles. Kartais jie bando savo machinacijas paslėpti užmirštumu, nepastabumu ar tiesiog betvarke ant stalo. Jie visada, pirkdami kažką, moka mažiau nei reikia, o kortų kaladės sumaišymas pas jį kažkoks tai ne visai atsitiktinis.

S. Analitikas
Jums kada nors reikėjo žinoti visas 256-ias galimybes kur padėti savo pirmąją kortelę „Karkasonėje“? Šis asmuo žino jas visas. Jis naudos bendrą laiką ir prieš tai kas paeitų, jis paskaičiuos visas galimybes. Nueikite užkąsti, kol jis vaikšto, nes vistiek veikti prie stalo nebus ką.

T. Naujojo kulto narys
Tai toks žaidėjo tipas, kuriam patinka žaisti vis ką nors naujo. Jums pasiseks, jeigu spėsite pamatyti tokį žaidėją žaidžiantį vieną ir tą patį žaidimą trečią kartą iš eilės, prieš tai kol šio žaidimo dėžė bus išstatyta pardavimui.

U. Kietas riešutėlis
Naujojo kulto nario priešingybė. Šis žaidėjas pageidauja žaisti tik jam gerai žinomus žaidimus ir šalinasi kažko kito. Pats geriausias žaidimų vakaras jam – 5 jo mėgstami žaidimai, visi išleisti seniau, nei 2002 metais.

Aš įsitikinęs, kad yra ir kitos savybės, kurios neįtrauktos į sąrašą – komentaruose galite pridėti nepaminėtas šiame sąraše.

Dalinkitės džiaugsmu:
  • Print
  • PDF
  • MySpace
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • Google Bookmarks

Tags:

Comments (2)

  • Puiku. Patarčiau priskirti ne abėcėlės raides, o tipo pavadinimo pirmąją raidę arba kelias raides Mokytojo ir Mokslininko atveju:)

  • Su dauguma aspektų visiškai sutinku. Galų gale tai tiesiog apibūdinimas žmonių charakterių ar elgsenos modelių.

You must be logged in to post a comment.

Powered by Wordpress and Stripes Theme Entries (RSS) | Comments (RSS)